Tarifler


ŞİFALI İKSİR                                            
Malzemeler :

  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet limon
  • 1 adet armut
  • 3 yaprak defne yaprağı
  • 1 tutam melisa otu
  • 1 dal ada çayı
  • 1 kase böğürtlen
  • 2 tatlı kaşığı zencefil
  • 1,5 lt. su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Bal
  • Karanfil
  • Tane karabiber

Hazırlanışı :
Hepsini karıştırıp tencerede bir süre kaynatın. Servisini yapın.



MERCİMEK KÖFTE

Malzemeler:

  • 1 su bard.kırmızı mercimek
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 baş kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaş.biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Pulbiber
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 demet maydanoz
  • 6-7 sap yeşil soğan
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Marul veya roka
Hazırlanışı :
1. 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. Tencerenin kapağını aralık bırakın. Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (Bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur.)
2. 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın. Üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. Kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar 30-45 dakika bekletin.
3. Bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. Bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın. En son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
4. Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.
5. 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. Bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. Bunları bir kenara koyun.
6. Derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. Yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. (Köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) Harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. (Elips veya çiğ köfte şekli olabilir)
7. Servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin. Afiyet olsun...





FINDIKLI KURABİYE 
( 25 adet )

Malzemeler : 

  • 1 su bardağı (140 gr.) un
  • 140 gr. fındık
  • 125 gr. tereyağı
    (oda sıcaklığında)
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı frambuaz marmelatı
  • 1/3 su bardağı kayısı marmelatı

Hazırlanışı :
1. Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. İki adet fırın tepsisine parşömen kağıdı serip bir kenara ayırın.
2. Fındıkları robotta ya da bir havanda çok ince dövün. Fındığı ve unu bir kapta karıştırın.
3. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve şekeri 5 dk.boyunca çırpın. Azar azar un ve fındıklı karışımdan ilave edip birbirine karışana kadar çırpmaya devam edin. Tamamen karıştıktan sonra hamuru 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Böylelikle yuvarlaması da kolaylaşacaktır.
4. Bir dolu çay kaşığı kadar hamuru avucunuzda bir top haline getirin, tepsiye koyun ve ufak parmağınızla ortasına iyice bastırarak bir çukur açın.
(ÖNEMLİ: Kurabiyeleri bir dolu çay kaşığından daha büyük yapmaya çalışmayın. Hamurdan toplam 25 adet kurabiye çıkması gerekiyor. İsterseniz boşlukları açmadan önce 25 minik top haline getirin, böylelikle ne kadar büyük olmaları gerektiğini anlayacaksınız.)

5. Tepsiye 5'şer santim aralıklarla dizip fırınınızda kenarları koyulaşana kadar 15 dk. pişirin.
6. Fırından çıkardığınız kurabiyeler oda sıcaklığına geldikten sonra ortasına dilediğiniz reçeli koyarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...




KABAK MÜCVERİ 

Malzemeler :



  • 4 adet büyük boy kabak
  • 5 dal yeşil soğan
  • Yarım demet maydonoz
  • 8-10 dal taze nane
  • 3 yumurta
  • Aldığı kadar un
  • Kabartma tozu / karbonat
  • Karabiber, kırmızıbiber 
  • Kimyon, nane, tuz
  • Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı :
1. Kabakların kabuklarını soyun ve rendeleyin, rendelediğiniz kabakları elinizle sıkarak fazla sularını atın.
2. Soğanları, maydonozları ve naneyi ince ince doğrayın. Doğradığınız sebzeleri karıştırın, üzerine yumurtaları kırın, baharatları ve kabartma tozunu da ekleyerek çırpın.
3. Azar azar unu ekleyerek iyice çırpın, her kabak aynı oranda su bırakmadığı için un oranı değişebilir. Akışkan ama çok sıvı olmayan bir karışım elde edinceye kadar un ekleyin.
4. Kızartma yapacağınız tavayı ocağa alın ve ısıtın, tava ısındıktan sonra yağı ekleyin, yağ yeterince kızınca mücver karışımını kaşık yardımıyla tavaya alın ve iki tarafını da kızartın.
5. Sarmısaklı yoğurt ile ılık olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...





BROWNİ

Sos Malzemeleri :

  • 2 su bardağı süt
  • 2 dolu kaşık pudra şekeri
  • 2 dolu kaşık kakao
  • 6-7 tane çikolata
    (napoliten çikolata veya kare bir çikolatanın yarısı)

 Kek Malzemeleri : 

  • 3 tane yumurta 
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 3 kaşık kakao
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Arzuya göre fındık yada ceviz  

Hazırlanışı :
1. Önce sos malzemeleri karıştırılıp pişirilir ve soğuması için bekletilir. Derin dondurucuya koyup keki hazırlarken soğumasını çabuklaştırabilirsiniz.
2.
Kek için önce yumurta ve şekeri çırpıp diğer malzemeleri eklemek koşuluyla hamuru hazırladıktan sonra büyük bir borcamı yağlayıp biraz un serperek kek malzememizi bu borcama aktaralım.

3. 175 derecelik fırında pişirmeye başlayalım, içinin pişip pişmediğini kontrol edip fırından çıkaralım. Kare kare dilimledikten sonra soğuttuğumuz sosu eşit miktarda heryerine dökelim.
NOT : 
-Kek dilimlendikten sonra sosun dökülmesi her yerine daha güzel yayılmasını sağlıyor.
-Kek sıcak, sos soğuk olacak.
-İşlem bitince kekinizin üzerini folyoyla yada streç filmle örterseniz sosu kurumaz ve dolapta koku almaz. Afiyet olsun...


PAÇANGA BÖREĞİ 

Malzemeler :



  • 2 adet yufka
  • 150 gr. pastırma
  • 200 gr. rende kaşar
  • 1 adet domates
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 tutam maydanoz
  • Kızartmak için sıvı yağ


Hazırlanışı :
Yufkaları dört üçgen elde edecek şekilde kesin. Pastırmaları ince ince dilimleyin. Küçük küçük doğradığınız biber ve domatesle teflon tavaya koyarak   1-2 dakika sote edin (isteğe göre çiğdende kullanabilirsiniz). Soğuyunca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Yufkayı kalın bir sigara böreği şeklinde sarın. Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin. Yufkalar bittikten sonra kızgın yağa atarak altlı üstlü kızartın. Soğutmadan ikiye bölerek sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun...